CNS Meridian cere politicienilor acordarea unui spor de 100 de euro pentru bugetarii cu 800 lei/lună

CNS Meridian cere politicienilor acordarea unui spor de 100 de euro pentru bugetarii cu 800 lei/lună
Publicat: 27/07/2015, 20:23

Sindicaliștii de la CSN Meridian spun în scrisoarea deschisă, că nicio discuție serioasă pe tema reașezării salariilor din grila bugetară nu ar trebui să poată începe fără a-i lua în considerare pe cei aproape un milion de bugetari care trăiesc cu 800 de lei pe lună.

„Vă solicităm, domnilor politicieni, un spor minim salarial de 100 de euro net pentru fiecare dintre cei aproape un milion de bugetari care trăiesc la limita subzistenței. Cei un milion de salariați sunt oameni pe care fiecare regim, indiferent cum s-a numit, i-a neglijat și i-a marginalizat, îndepărtându-i de la normalitate. Confederația Sindicală Națională Meridian vă cere să refaceți această normalitate în care statul, prin politicienii decidenți, trebuie să respecte și această categorie socială aflată azi în pragul sărăciei”, se arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliștii le amintesc politicienilor că au fost aleși în funcții de cei care au nevoie de ei și nu ar trebui să îi dezamăgească.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede, la articolul 1 alineatul 2, că de la data intrării în vigoare a legii, drepturile salariale ale personalului bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului „sunt și rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege”.

Inițiatorii proiectului de act normativ precizează că sistemul de salarizare propus are la bază următoarele principii: caracterul unitar, supremația legii, echitate și coerență, performanța profesională, diferențierea salariilor de bază/soldelor și indemnizațiilor în funcție de nivelul la care se prestează activitatea (central, teritorial și local), motivare și sustenabilitate financiară.

„În sectorul bugetar, raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu de bază este de la 1 la 18”, prevede articolul 4 din proiectul de lege.

Documentul stabilește șapte familii ocupaționale de funcții bugetare.

Ordonanța privind creșterea indemnizațiilor demnitarilor va fi aplicată, cel mai probabil, de la 1 august, având în vedere că impactul bugetar este sub 600.000 lei, în timp ce Legea salarizării ar urma să fie bugetată de la 1 decembrie 2015, a declarat, joi, Ministru Muncii, Rovana Plumb.

„Ordonanța (privind creșterea indemnizațiilor pentru înalți demnitari – n.r.) este în vigoare, aplicarea ei începe de la 1 august. Săptămâna viitoare vom avea rectificare bugetară (…). Având în vedere că impactul bugetar este foarte mic, sub 600.000 lei, este posibil să înceapă și această aplicare a ordonanței. Mai ales că acest prim pas de creșteri salariale este parte componentă a Legii salarizării pe care o vom implementa”, a afirmat Rovana Plumb.

Cât privește Legea salarizării, Rovana Plumb a mai afirmat că proiectul de lege este finalizat, se așteptă în prezent amendamentele și observațiile federațiilor sindicale, pentru ca, ulterior, legea să ajungă în Parlament pentru dezbatere, în luna septembrie.

„După cum știți, Legea salarizării este gata, am discutat deja cu federațiile sindicale, așteptăm amendamentele și observațiile lor, după care o vom finaliza. (…) Încercăm să o bugetăm, așa cum am discutat, de la 1 decembrie 2015”, a susținut Rovana Plumb.

Guvernul a decis ca indemnizațiile lunare ale președintelui, prim-ministrului, președinților Parlamentului, șefilor de servicii de informații să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea președintele țării, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, prim-ministrul și președinții celor două Camere ale Parlamentului. Majorarea indemnizațiilor a fost anunțată de Gabriel Oprea în 8 iulie, în ultima zi în care a exercitat interimar funcția de premier.

Guvernul a stabilit ca această creștere să fie aplicată și miniștrilor, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Senatului și Camerei Deputaților, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ și celui al Curții de Conturi, șefului SGG și celui al Cancelariei premierului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
VIDEO Imagini dramatice cu prinderea suspectului care ar fi ucis-o pe fetița de 8 ani...
De ce alege o româncă din Germania să se întoarcă înapoi în țară: „Am ajuns...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Lege pentru șoferii din România. PROPRIETARII de mașini trebuie să se prezinte la RAR
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Cum s-au răspândit gândacii „de bucătărie” în toată lumea?
×